21/9 Angereds bokmässa

September 12th, 2019 No comments

Angereds bokmässa 2019

Angereds bokmässa är tillbaka! Den nya arenan för skrivande personer, både i Angered och andra förorter, och dessutom med inbjudna gäster. Premiären ägde rum 2018 och syftet var – och är – att skapa en ny scen belägen på en spännande plats utanför stadskärnan. Och framför allt att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden!

Medverkande

Program

OM ANGEREDS BOKMÄSSA
Premiären för Angereds bokmässa, som ägde rum på Kulturhuset Blå Stället i september 2018, kan bara betraktas som en succé ur alla aspekter. En stor publik hittade hit, en blandning av vana och nya mässbesökare från Angered och hela Göteborg. Relevanta och högaktuella teman på seminarierna, spännande författarläsningar där publiken fick möta både kända och okända författare med fantastiska berättelser, förlag och organisationer på plats, workshops, sex olika scener och över 40 bokbord.
Här fanns även publika dragplåster som författaren och journalisten Alexandra Pascalidou som även höll i panelsamtal.
Det allmänna omdömet – både från besökare, medverkande och press – var att Angereds bokmässa stod för något helt nytt och annorlunda: en arena där fokus verkligen låg på litteraturen och poesin och där publiken gavs chansen att komma nära sina favoritförfattare – och upptäcka nya – i en vänlig, lugn, varm, myllrande och syrerik litteraturatmosfär. Angereds bokmässa 2018 visade vilken kraft, generositet, organisationsförmåga och dolda litteraturskatter som finns i förorten.
Eftersom mässan blev en succé och då vi ville förvalta det stora engagemanget och gensvaret från alla inblandade – besökare, medverkande och samarbetspartners – kände vi att initiativet att skapa en ny litteraturscen i Göteborg måste få en fortsättning. Därför tar vi nu – med stor entusiasm – Angereds bokmässa vidare till en andra upplaga!

BAKGRUND OCH SYFTE
Göteborgs Nya Litteraturscen – Angereds bokmässa – är en arena för skrivande personer, etablerade och oetablerade, både i Angered och i andra förorter i Göteborg. Syftet är att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden.
Initiativet till Angereds bokmässa kom från de lokala författarna José Romero och Yarko Rhea Salazar. De såg att det fanns ett behov av en litterär arena utanför stadskärnan med fokus på författare från förorten och från minoriteter, a såväl som invandrade. Idén uppstod helt enkelt för att inspirera och ge röst åt fler skrivande personer och för att ge författare och litteraturaktörer möjlighet att mötas och att nå en ny publik.
Angereds bokmässa vill spegla samhällets och litteraturens mångfald och rikta ljuset mot hur representationen ser ut i Litteratur-Sverige idag. Med fri entré hoppas vi nå både gamla och nya besökare som annars kanske inte har möjlighet att gå.

INNEHÅLL
Angereds bokmässa kommer att innehålla flera scener, författarframträdanden, läsningar, panelsamtal och bokbord med författare, förlag och organisationer. Förutom anmälda medverkande kommer vi även att ha specialinbjudna gäster. Nya programinslag kan tillkomma under arbetets gång.

TID OCH PLATS
Tid: lördag 21 september 2019. Kl 12-18.
Plats: Kulturhuset Blå Stället, Angereds Torg 13, Angered C.
Spårvagn 4, 8, 9 till Angered C.

KONTAKT
Anni-Frid Frisk
Projektledare Angereds bokmässa, Kulturhuset Blå Stället
E-post: annifrid.frisk@angered.goteborg.se, bokmassa@angered.goteborg.se
Tel: 072-514 36 69
José H. Romero
Författare & poet / Folkets Hus Hammarkullen
E-post: wara19@hotmail.com
Tel: 070-859 23 88

Initiativet till Angereds bokmässa kommer från lokala författare och genomförs av Kulturhuset Blå Stället, Folkets Hus Hammarkullen, Blå Ställets Vänner och biblioteken i Angered med stöd av Angereds Närsjukhus, Kulturrådet, Kultur i Väst och ABF Göteborg. Ungdomsscenen arrangeras i samarbete med Rädda Barnen. Scenprogrammet i Studion arrangeras i samarbete med Folkhögskolan i Angered.
Arrangemanget är politiskt obundet och alla som står för alla människors lika värde är välkomna att delta.
Programmet är en del av Göteborgs Stads 400-årsjubileum och 2019 års tema Kunskap och Upplysning.

Categories: kultur Tags:

11-14/9 Romska kulturdagar 2019

August 27th, 2019 No comments

É Romani Glinda bjuder in till
Romska kulturdagar 2019
En rad av seminarier om och med romer
11-14 September 2019
Kom lyssna när det passar er
Gratis inträde

Seminarierna är kostnadsfria och öppna för allmänheten.
Alla lokaler är tillgänglighetsanpassade.
Plats: Skarpnäcks kulturhus T-bana: Skarpnäck

Följ oss på: facebook.com/Romskakulturdagar

Hämta program här

Hämta affisch här

Categories: kultur Tags:

1-3/7 Migration och integration i Almedalen

June 28th, 2019 No comments

Möt tankesmedjan Fores i Almedalen 2019!

Hur ska Sverige förbättra förutsättningarna för ensamkommande flickor? Vilka är de vanligaste myterna och missuppfattningarna i migrationsdebatten? Vilka hinder finns för nyanlända kvinnors entreprenörskap?

För dig som är intresserad av migration- och integrationsfrågor bjuder vi här på en översikt av de seminarier som Fores arrangerar och medverkar vid under Almedalen 2019.

Fakta och myter om migration

MÅNDAG 1 JULI – LIVESÄNT PÅ FORES FACEBOOK
Kl. 12:30–13:15, TCO-landet, stora scenen, Strandgatan 19

Behovet av fakta i debatten är extra stort i frågorna om migration och integration. Vilka är de vanligaste myterna och missuppfattningarna? Varför behövs ett faktabaserat samtal och hur når vi dit? Välkommen till ett samtal som går på djupet om svårigheterna att prata om migration och vad det beror på. Läs mer här!

Åsa Wikforss, Professor i teoretisk filosofi, Stockholms universitet
Tove Hovemyr, Redaktör Migrationsinfo
Fores. Arrangör: Fores

Sverige stängt för dagen – välkommen åter?

TISDAG 2 JULI
Kl. 09:00–10:00, Röda Korsets monter, rondellen, Hamnplan

I samband med Januariavtalet beslutades att framtidens migrationspolitik ska ses över. En parlamentarisk kommitté ska presentera förslag att sjösätta år 2021. Den tillfälliga lagen förlängs tills dess med förändringen att familjeåterförening för alternativt skyddsbehövande möjliggörs. Vad är de viktigaste lärdomarna vi kan dra från de senaste årens olika regelverk och dess konsekvenser för enskilda såväl som för samhället i stort? Läs mer här!

Therese Lindström, Programchef, Migration och integration, Fores
Joakim Palme, Ordförande, Delmi
Maria Malmer Stenergard, Migration- och socialförsäkringspolitisk talesperson (M)
Martin Ärnlöv, Generalsekreterare, Svenska Röda Korset
Mikael Ribbenvik, Generaldirektör, Migrationsverket
Peo Hansen, Professor, Linköpings Universitet
Carina Ohlsson, Riksdagsledamot, Socialdemokraterna
Arrangör: Svenska Röda Korset

Ensamkommande flickor – en bortglömd grupp

TISDAG 2 JULI – LIVESÄNT PÅ FORES FACEBOOK
Kl. 10:00–10:45, TCO-landet, lilla scenen, Strandgatan 19

I samtalet om ensamkommande barns etablering glöms ofta flickornas perspektiv bort. Studier visar att ensamkommande flickor klarar sig sämre på arbetsmarknaden än pojkar. Hur kan vi bryta detta mönster och vad är planen framåt för att förbättra situationen för de ensamkommande flickorna? Läs mer här!

Eskil Wadensjö, Prof. i nationalekonomi och medförfattare till rapporten, Stockholms universitet och Fores
Åsa Lindhagen, Jämställdhetsminister (MP)
Daniel Moradi, Ordf., Ensamkommandes Förbund och Fryshusambassadör
Alexandra Segenstedt, Senior policyrådgivare migration, Svenska Röda Korset
Nadja Aria-Garystone, Verksamhetschef, Fryshuset i Väst
Modererar gör Hedvig Heijne, Fores
Arrangör: Fores

Tankesmedjan Fores
Kungsbroplan 2, 112 27 Stockholm
@Fores_Sverige

Categories: Allmänt Tags:

26-28/6 16th Annual IMISCOE Conference June 26-28, 2019 Malmö University, Sweden

June 26th, 2019 No comments

Understanding International Migration in the 21st Century: Conceptual and Methodological Approaches:

The growing diversity and complexity of international migration present a need for reconceptualizing migration research. The aim of the 2019 IMISCOE Annual Conference is to facilitate exchanges in new concepts and innovative methodologies for understanding human migration in the 21st Century.

We welcome proposals from various disciplines, such as political science, sociology, economics, history, law, anthropology, social work, public administration, demography, social geography, and others.
Conditions/requirements

Applicants may be the lead presenter of only one paper in the conference. In addition, applicants may chair only one panel. The deadline for submitting proposals is December 1, 2018 (24:00 CET). (closed). All submissions should be made online via www.imiscoe.org. Applicants will be informed about acceptance of their submission by the end of January, 2019.

To submit an Individual Paper Proposals, Research Panel Proposal and/or Workshop Proposals please visit the 16th IMISCOE conference webpage: https://www.imiscoe.org/events/annual-conference/861-cfp

IMISCOE Network Office
Department of Social Sciences
Erasmus University Rotterdam
Room T17-16
PO Box 1738 – 3000 DR Rotterdam

E-mail info@imiscoe.org

Categories: Konferenser Tags:

6/6 5 Folk Festival

May 30th, 2019 No comments

För sjätte året i rad kommer det populära 5 Folk Festival att vara ett välkommet inslag i Sommarstockholm. Det är helt enkelt inte sommar-Stockholm utan 5 Folk Festival! Vi bjuder tre musikaliska helkvällar med början den 6 juni på Skarpnäcks kulturhus och två fullspäckade dagar i Kungsan den 28 juni och 4 juli. Sveriges fem nationella minoriteter får här chansen att visa upp sig från sin bästa sida med musiker och sångare från hela landet. Samer som också är Sveriges urfolk, tornedalingar, judar, romer och Sverigefinnar kommer att på olika scener underhålla stockholmarna helt gratis.

Kom och lär dig en nationell minoritetsdans och besök oss i minoritetstältet. Där träffar du nationella minoritetsrepresentanter som delar ut information till er.

Här kan man träffa sin fördom och räta ut alla frågetecken till en kopp kaffe.
Pocorn till barnen och en fika till äldre.
Och du, kom ihåg att konserterna börjar kl. 17!

Fred Taikon

É Romani Glinda
http://www.romaniglinda.se
Phone: +4687794031

Categories: kultur Tags:

3/4 Lansering av boken Migrationsinfo för alla: EU-utgåvan

March 20th, 2019 No comments

Datum: Onsdag 3 april 2019
Tid: Kl 17.30-19.00
Plats: Fores, Kungsbroplan 2, Stockholm
Välkommen till lansering av boken Migrationsinfo för alla: EU-utgåvan!

Diskussionerna om migration och integration i både Sverige och EU präglas av missuppfattningar, desinformation och förutfattade meningar. Behovet av fakta och kunskap om invandring är större än någonsin. Hur ska man veta vad som stämmer? Välkommen på lansering av den nya utgåvan av Migrationsinfo för alla!

Med EU-valet runt hörnet står asylpolitiken i både Sverige och EU inför flera vägval. Den 3 april lanserar Fores sin första EU-utgåva av Migrationsinfo för alla med spännande panelsamtal och mingel.

Boken bjuder på aktuell forskning och de viktigaste faktakunskaperna du behöver om migration och integration i Sverige, EU och världen.

Vi vill rikta ett extra varmt välkommen till Dig som på olika sätt formar svensk och europeisk migration och integration, och hoppas du vill dela kvällen med oss! Du får ett exemplar av boken och värdefulla tankar och insikter från kvällens panel om läget för migrationsfrågorna i Sverige och EU samt hur vi bäst hanterar samtalsklimatet om invandring.

På scen

Katarina Areskoug, chef EU-kommissionen i Sverige
Alice Petrén, utrikeskorrespondent med uppdrag att bevaka migration- och flyktingfrågor Sveriges Radio
Amanda Sokolnicki, biträdande politisk redaktör Dagens Nyheter
Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet
Tove Hovemyr, redaktör för boken och Migrationsinfo.se, Fores (moderator)

Har du frågor om seminariet? Vänligen kontakta Tove Hovemyr.

Anmäl dig här

Mer om boken

Migrationsinfo för alla är fylld av relevant statistik, klargörande fakta och forskningssammanställningar om migration och integration i Sverige, EU och världen. För första gången ger vi ut boken med särskilt fokus på EU, dels för att okunskapen om EU är stor, dels för att EU står inför ett migrationspolitiskt vägval.

Varför riskerar migranter sina liv över Medelhavet? Vilka länder tar störst – och minst – ansvar för EU:s flyktingmottagande? Hur ser situationen för asylsökande ut nu jämfört med 2015? Boken hjälper dig att bättre förstå dessa frågor, och många fler.

Boken är framtagen av tankesmedjan Fores och Studieförbundet Vuxenskolan.

Categories: Allmänt, kultur Tags:

23/3 Folkbildarna i förorten

March 8th, 2019 No comments

Categories: Allmänt Tags:

21/9 ANGEREDS BOKMÄSSA 2019

March 3rd, 2019 No comments

ANGEREDS BOKMÄSSA 2019

GÖTEBORGS NYA LITTERATURSCEN ÄR TILLBAKA
– NU ÖPPNAR VI UPP FÖR FÖRFATTARE ATT ANMÄLA SIG!

Panelsamtal på Angereds bokmässa 2018. Alexandra Pascalidou, Nabila Abdul Fattah, Zhiwar Rashid och José Romero.

Lördagen den 21 september 2019 är det dags för den andra upplagan av Angereds bokmässa på Kulturhuset Blå Stället i Angered.
Med Angereds bokmässa vill vi skapa en ny arena för skrivande personer – etablerade och oetablerade – både i Angered och andra förorter i Sverige.

Allt för att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden.
Och nu slår vi upp portarna för författare att anmäla sitt intresse för att medverka på mässan!

Vem får vara med?
Den som skriver och bor eller verkar i Angered eller annan förort.
Även den som skriver på ett annat språk än svenska är välkommen även om hen inte bor i förorten.
Både opublicerade och publicerade författare är välkomna.

Bakgrund och syfte

Initiativet till Angereds bokmässa kom från de lokala författarna José Romero och Yarko Rhea Salazar.

De såg att det fanns ett behov av en litterär arena utanför stadskärnan med fokus på författare från förorten och från minoriteter, inhemska såväl som invandrade.
Idén uppstod helt enkelt för att inspirera och ge röst åt fler skrivande personer och för att ge författare och litteraturaktörer möjlighet att mötas och nå en ny publik.

Angereds bokmässa vill spegla samhällets och litteraturens mångfald och rikta ljuset mot hur representationen ser ut i Litteratur-Sverige idag.
Med fri entré hoppas vi nå både gamla och nya besökare som annars kanske inte har möjlighet att gå.

Innehåll

Liksom 2018 kommer Angereds bokmässa att innehålla flera scener, författarframträdanden, läsningar, panelsamtal och bokbord med författare, förlag och organisationer.
Förutom anmälda medverkande kommer vi även att ha specialinbjudna gäster. Nya programinslag kan tillkomma under arbetets gång.

Information & anmälan

Angereds bokmässa äger rum lördag 21/9 2019 kl 12-18. Plats: Kulturhuset Blå Stället, Angered Centrum.

Vi erbjuder:
möjlighet att delta och visa upp författarskapet
möjlighet att mingla och träffa andra skrivande och litteraturintresserade personer
marknadsföring i form av annonser, affischer, Blå Ställets programfolder och sociala medier.
Och även genom arrangörernas övriga ordinarie kanaler och kontaktnät.
Vi uppmanar alla att också använda egna kanaler för att marknadsföra arrangemanget!

Olika sätt att medverka:
bokbord (för bokförsäljning eller uppvisning av ditt skrivande)
framträdande/uppläsning/berätta om ditt skrivande
hålla workshop

Sista anmälningsdag är 14 april

Därefter hanterar vi alla anmälningar och återkopplar senast i juni om den skrivande fått plats på Angereds bokmässa 2019.
OBS! Arrangörsgruppen förbehåller sig rätten att besluta om medverkande samt att göra ett urval vid överbokning.
Att delta i Angereds bokmässa är gratis.

Intresseanmälan görs i formuläret via länken här
Länk finns även på Blå Ställets webbplats där vi också samlar all information.

Kontaktpersoner för mer info

Anni-Frid Frisk
Producent Samhälle & samtal, Kulturhuset Blå Stället.
E-post: annifrid.frisk@angered.goteborg.se
Tel: 072-514 36 69

José H. Romero
Författare & poet / Folkets Hus Hammarkullen.
E-post: wara19@hotmail.com
Tel: 070-859 23 88

På Blå Ställets webbplats hittar du kommande uppdateringar.

Arrangemanget är politiskt obundet och alla som står för alla människors lika värde är välkomna att delta.

Angereds bokmässa 2019 genomförs av Kulturhuset Blå Stället i samarbete med Folkets Hus Hammarkullen,
Blå Ställets Vänner och Biblioteken i Angered med stöd av ABF Göteborg och Kultur i Väst.
Ungdomsscenen arrangeras i samarbete med Rädda Barnen.
Arrangemanget är en del av Göteborgs 400-årsjubileum med extra fokus på Kultur och Upplysning 2019.

*************************

Dan Greider | Marknadsföring
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13, 424 65 Angered
Tel: 031-365 17 07, 0761-12 00 43
E-post: dan.greider@angered.goteborg.se
Webbplats: www.blastallet.goteborg.se
Facebook: facebook.com/bla.stallet

Categories: kultur Tags:

14/2-7/3 Med fotografiet som språk

February 4th, 2019 No comments

Med fotografiet som språk

Unikt integrationsprojekt med nyanlända, ensamkommande tonåringar från Iran, Irak, Syrien, Somalia och Afghanistan som dokumenteratsin nya verklighet i vardagliga bilder och emotionella texter.På flyktfrånkrig, hot och svält har elevernafått kunskap om kameransmöjligheterför att kommunicera sina outtalade känslor genom personliga bilder.Ställda inför enormautmaningarmöter vi unga människor som varje dag vaknar upp med en önskan att hitta sin plats i samhället trots att de ännu ejbehärskar vare sigdet svenska språket eller kulturen.Menmed samma hopp och drömmar som svenska tonåringar har denna socialt utsatta grupp skapat en utställning som både beröroch får oss att tänka.Empatisk kommunikation i bilder och ord.Projektet ledsavden internationellt prisbelönte filmarenMattias Löwoch den indiska författarenReshma Mansuri Löw,och genomförs isamarbetemedLars-Ove Östensson, chefförLinköpingskonsthall,Passagen,med stöd från Linköpings kommun.•

Pressvisning i Linköpingskonsthall,Passagenonsdagenden 13/2 kl 10:00.•
Vernissage i Linköpingskonsthall,Passagen torsdagen den14/2 kl 16:00.•
Guidadvisning efteröverenskommelse.•
Utställningen pågår 14/2 till 7/3i Linköpingskonsthall Passagen samt i Anders Ljungstedts gymansium 11/3 till31/5.
Kontaktinfo:Lars-Ove Östensson // Tel.072 574 97 43 // E-post.lars-ove.ostensson@linkoping.seMattias Löw // Tel.073 505 33 00 //E-post.mattias@low.se

Categories: kultur Tags:

27/1 FÖRINTELSENS MINNESDAG

January 24th, 2019 No comments

FÖRINTELSENS MINNESDAG 27 JANUARI 2019

Välkommen till minnesceremoni och ljuständning
Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation för att hedra Förintelsens offer. Det är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Minnesceremoni och ljuständning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm kl. 16.00
Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors hälsar välkommen.
Tal av Hania Rosenberg, överlevande barn från Förintelsen, Kultur- och demokratiminister Amanda Lind, Deborah Lipstadt, professor i historia och Josefin Knudsen, gymnasieelev.
Musik: Noah Hofvander, solosaxofon, Jonny & Sandra Ivanovic, sång och gitarr.
Arrangör: Forum för levande historia
Välkommen att tända ljus från kl.15.00.
Ingen föranmälan krävs till ceremonin på Raoul Wallenbergs torg.

Därefter…

Minnesceremoni i Stora synagogan, Wahrendorffsgatan 3 i Stockholm kl. 17.00 (fullsatt)
Dörrarna öppnar kl.16.15
För program till ceremonin i Stora synagogan, se Judiska församlingen i Stockholms webbplats.
Arrangör: Judiska församlingen i Stockholm och Föreningen Förintelsens överlevande, i samarbete med Forum för levande historia, Judiska museet, Svenska kommittén mot antisemitism och Folkets Hus och Parker.
Föranmälan krävs. Evenemanget är fullsatt.

Minnesceremoni i Hedvig Eleonora kyrka, Storgatan 2 i Stockholm kl. 17.30
Dörrarna öppnar kl.16.30
För program se É Romani Glindas webbplats.
Arrangör: É Romani Glinda i samarbete med Forum för levande historia och Svenska kyrkan.
Ingen föranmälan krävs till ceremonin i Hedvig Eleonora kyrka.

Categories: Manifestationer Tags:
adobe software for non profits. Autodesk AutoCAD 2012 buy .adobe free photo shop software 20 photo preview software for apple. Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium buy .apple software update download adobe illustrator softwaresurplus. Microsoft Office Professional Plus 2010 [64 Bit] buy .macromedia's flash software downloads adobe art software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended [MAC] buy .apple mouse software adobe publication software. Adobe Photoshop Lightroom 3 for Mac buy .hero ahead software apple newton software. Nuance PaperPort Professional 14 buy .class flash macromedia software new software available from apple. Microsoft Windows 7 Professional [64 Bit] buy .oem software adobe creative suite adobe in design cs software. Microsoft Windows 7 Ultimate [64 Bit] buy .license for adobe software buy used adobe software. Adobe Creative Suite 5.5 Design Premium buy .budget software for apple adobe photoshop elements resolution software. Adobe Acrobat X Pro buy .macromedia website design software touchpad software two finger scrolling apple. Adobe Dreamweaver CS5.5 buy .child protection software apple adobe software writer. Microsoft Windows 7 Home Premium [64 Bit] buy .adobe acrobat free software adobe publications software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended buy .apple software synth gm avid editing software upgrade. Nero Burning ROM 10 buy .access database mac apple software acrobat adobe software editors. Adobe Captivate CS5.5 buy .free adobe pdf software