Home > Manifestationer > Sveriges romer protesterar

Sveriges romer protesterar

Under de senaste veckorna har otaliga invandrare deporterats från Italien. Många av dem är romer som dessutom har utsatts för mordbrandsattacker. I ljuset av detta har Spaniens ställföreträdande premiärminister, Maria Teresa Fernandez de la Vega, uttalat att ”[Den spanska] regeringen förkastar våld, rasism och främlingsfientlighet och stöder inte det som sker i Italien… [vi] stöder inte fördrivningspolitiken, utan respekt för lagar och rättigheter, eller handlingar som förhärligar våld, rasism och främlingsfientlighet.”
Tystnad var en av de stora förövarna under Förintelsen när oändliga antal människor berövades livet. Vissa har meddelat att de redan har reagerat, men vi vill påstå att antalet reaktioner på situationer som den i Italien aldrig kan bli för många.
Målet är att vårt land, Sverige, skall förena sig med oss i solidaritet och inte tiga inför saker som denna. Vad vi förväntar oss är en reaktion från den svenska staten mot det som händer i Italien.
Torsdagen den 5:e juni 2008 kommer vi att marschera för att dra svenska statens och världens uppmärksamhet till de illdåd som begås mot romer idag i Italien, ett EU- land.
Marschen startar på Sergels torg (”Plattan”) i Stockholm. De som vill deltaga samlas kl. 12:30 på Sergels torg. Kl. 13:00 kommer vi att börja tåga nedför Drottninggatan mot Sveriges riksdag för att överlämna ett protestbrev, författat av Robert Brisenstam, en av våra unga romska juriststudenter.
Marschen som planeras äga rum den 5 juni kommer, liksom alla övriga aktioner, att vara av fredlig natur och skall starta med romernas nationalsång, Gelem gelem (se bilaga). Andra sånger får också gärna sjungas under marschen, men jag ber er att skicka in förslag på eventuella sånger i förväg så att vi kan organisera även denna del.
Medverkande:
Baltiska International Romani Union
Romskt kulturcentrum
E Romani Glinda
Romska Kulturförening Riksorganisation
Nevo Glimmos
Romska Kristna Socialdemokrater
Romano Pasos Research Centre
Talare:
Viktor Famulsson Tystnad – Förintelsens största makt
Baki Hasan En påmminelse om kriget på Balkan
Rossi Borg Hur rasismen påverkar humanitärt arbete bland romer
Om ni vill att er organisation skall medverka, eller om ni har några frågor, får ni mer än gärna kontakta koordinatorerna:
Gregor Kwiek – romanopaso@hotmail.com
Jono Stankov – jstankov@hotmail.com
Robert Brisenstam – robaer00@yahoo.com

Categories: Manifestationer Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.