Home > Allmänt > Arpilleras – en utställning i Invandrarnas Hus

Arpilleras – en utställning i Invandrarnas Hus

April 28th, 2011 Leave a comment Go to comments

ARPILLERAS, en utställning från GABRIELA MISTRAL KULTURFÖRENING
hos IMMIGRANTERNAS RIKSFÖRBUND, Katrinedalsgatan 43, BORÅS
7-23 maj 2011
Ett urval av dem kan du se här.

ARPILLERAS (säckväv på spanska) kallas de chilenska tygapplikationer/broderier på säckväv, gjorda framfört allt av kvinnor som berättar om sina vardagsliv och -miljö. En av dessa kvinnor var Violeta Parra, känd musiker och kompositör som skrev bl a Gracias a la vida – Jag vill tacka livet – och broderade vackra originella arpilleras i stora format på 50-talet och visade dem på loppmarknaden i Santiago. Men det var i Europa 1965, när Violeta ställde ut sina arpilleras i Genève och Paris, de blev godkända som konst av europeiska konstkritiker.

1969 uppmärksammade nobelpristagaren Pablo Neruda arpilleras som en grupp kvinnor broderade i Isla Negra (fiskeby söderut Valparaíso), där han bodde. Han invigde kvinnornas utställning av deras arpilleras i Santiago med det poetiska talet: “Bordadoras de Isla Negra” – “Isla Negras broderande kvinnor” (publicerat i antologin Para nacer he nacido). När Neruda var Chiles ambassadör i Paris 1970, hängde han arpilleras från Isla Negra på ambassadens väggar.

I Sverige blev arpilleras kända på 80-talet, eftersom kvinnor i Chile skickade sina textila skapelser till chilenarna i exilen för att få lite inkomster. Vardagslivet hade förändrats under 17 års diktatur i Chile. Kvinnorna broderade sin sorg och vrede över människors försvinnande och förtryck, men också längtan efter friheten och hopp om framtiden. Även unga män – politiska fångar – gjorde arpilleras i fängelser, dock använde de en annan teknik, också på säckväv.

I Södertälje startade jag Arpilleras ateljé i Salvador Allende Kommittén 1979. Under 13 år samlades kvinnor mellan 9 och 80 år varje onsdag för att skapa arpilleras. De visades först i Södertälje Konsthall och sedan runt i Sverige, på konsthallar, museer, skolor, kyrkor, olika föreningar och även i Hall fängelset. I alla platser uppmärksammades våra arpilleras av konstkritiker: LT Södertälje, UNT Uppsala, Folket Strängnäs, Arbetet och Göteborgs Posten, Sv D Lund, Arbetet Malmö, SN och Folket Nyköping, Veckoposten, etc.

1989 visades en stor arpilleras utställning hos Immigranternas Riksförbund i Borås och uppmärksammades i tidskriften Invandrar Rapport. Också på 80-talet visades de i flera länder i Europa och mellan 1994 och 1996 representerades vi med en arpillera i en vandringsutställning om Svensk folkkonst i USA och Kanada. Den 9 mars – 21 april 1991 ägde vår sista utställning rum i Södertälje Konsthall – samma plats där de visades för första gången – nu med alla de arpilleras som vi hade gjort. Av dessa donerade vi 11 arpilleras till Södertälje kommuns konstsamling och ett 40-tal till Museo de la Solidaridad Salvador Allende, Santiago. Museets ansvarige, Isabel Allende, dotter till f d president Allende, ordnade en utställning med dem i januari 1993.

2010 bad ABF Södertälje mig att göra en Arpilleras-utställning, jag samarbetade med Silvia Zamora, som hade varit med i gruppen hela tiden. Då visades de 11 arpilleras som nu tillhör Södertälje kommun, nya arpilleras som Silvia och jag gjorde och 2 från våra medlemmar i Göteborg. Vår medlem Cristián Valdés visade en väldokumenterad och vacker video om arpilleras. Under 2 veckor beundrade många våra NYA arpilleras, med svenska och internationella motiv och deltog i våra kulturprogram. Även den där gången uppmärksammades arpilleras av pressen: LT Södertälje, Avisa.

Det är dessa Arpilleras som nu visas hos Immigranternas Riksförbunds magnifika lokal, som en hälsning och bevis på tacksamhet till förbundets ordförande Miguel Benito och alla som har otröttligt kämpat för immigranternas sak i Sverige.

Cecilia Valdés Miranda
Gabriela Mistral kulturförening Södertälje-Göteborg

ARPILLERAS gjorda i Sverige av GABRIELA MISTRAL KULTURFÖRENING, 2010-2011

Arpilleras gjorda av CECILIA VALDÉS i SÖDERTÄLJE

I Tema Mitt bostadsområde BÅRSTABERGET, i SÖDERTÄLJE
1. Lekplats I, bakom Orrstigen 1 (22 x 24)
2. Orrstigen 4 (17 x 26)
3. Utsikt från min fåtölj mot Orrstigen 7 (30 x 26)
4. Barnen med teaterledaren Niclas, Orrstigen 6 (19,5 x 24)
5. Barnen leker i snön, Orrstigen 3 (18,5 x 24)
6. Gården, Orrstigen 2-4 (27 x 20)
7. Barn under körsbärsträd, Orrstigen (27 x 23)
8. Skogen i Bårstaberget II (20 x 29)
9. Skogen i Bårstaberget I (26 x 34)
10. Lekplats II, bakom Orrstigen 3 (31 x 25)

II Tema Minnen från HOVSJÖ -mitt bostadsområde 1977-1991, i Södertälje
11. Badet (31 x 38)
12. Tennis (29 x 24)
13. Vinter (24,5 x 29,5)
14. Våren (25 x 31)

III Tema CHILE
15. Replik av Arpillera “Miguel Woodward” (22 x 26) *
16. Replik av Arpillera “Tania har kommit” (31 x 27,5) **
17. Gabriela Mistral, poeten som talade med naturen (32 X 27)
18. Pablo Nerudas genomskinliga rum (35 x 40,5)
19. Jag vill tacka livet -Violeta Parra (26 x 23,5)
20. Tsunami i Llico-fiskeby 27/02-2010, Chile (33 x 39)
21. Naturen (124 x 115)
* Originalet donerades till Museo de la Solidaridad Salvador Allende, Santiago
** Originalet gjordes av TANIA CIFUENTES VALDÉS, donerades till Södertälje Kommuns konstsamling (Södertälje Konsthall)

ARPILLERAS gjorda i av ELLINOR NYKVIST, GONZALO CIFUENTES VALDÉS och JOHANNA LAGERBORG, i GÖTEBORG, 2010.

22. Ship to Gaza (35 x 47)
23. Museo de la Memoria -Minnets Museum- i Ayacucho, Peru (41,5 x 47)

Categories: Allmänt Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.
adobe software for non profits. Autodesk AutoCAD 2012 buy .adobe free photo shop software 20 photo preview software for apple. Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium buy .apple software update download adobe illustrator softwaresurplus. Microsoft Office Professional Plus 2010 [64 Bit] buy .macromedia's flash software downloads adobe art software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended [MAC] buy .apple mouse software adobe publication software. Adobe Photoshop Lightroom 3 for Mac buy .hero ahead software apple newton software. Nuance PaperPort Professional 14 buy .class flash macromedia software new software available from apple. Microsoft Windows 7 Professional [64 Bit] buy .oem software adobe creative suite adobe in design cs software. Microsoft Windows 7 Ultimate [64 Bit] buy .license for adobe software buy used adobe software. Adobe Creative Suite 5.5 Design Premium buy .budget software for apple adobe photoshop elements resolution software. Adobe Acrobat X Pro buy .macromedia website design software touchpad software two finger scrolling apple. Adobe Dreamweaver CS5.5 buy .child protection software apple adobe software writer. Microsoft Windows 7 Home Premium [64 Bit] buy .adobe acrobat free software adobe publications software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended buy .apple software synth gm avid editing software upgrade. Nero Burning ROM 10 buy .access database mac apple software acrobat adobe software editors. Adobe Captivate CS5.5 buy .free adobe pdf software