Home > Manifestationer > Förintelsens dag 27 januari

Förintelsens dag 27 januari

January 15th, 2014

É Romani Glinda

bjuder in till minnesstund i S:t Jacobs kyrka
Förintelsens minnesdag 27 januari 2014

Förintelsens minnesdag är en internationell minnesdag för Förintelsens offer. Det var den 27 januari 1945 som fångarna i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades. Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och antizigansim.

Den 27 januari 2014 kommer fokus att ligga på hur Förintelsen drabbade romerna, en historia som förtryckts sedan Andra världskriget och som än idag är okänd för de allra flesta, inte bara i Sverige utan även i andra länder.

É Romani Glinda sätter fokus på romernas historia, hur nazisterna hade valt ut två folk, romerna och judarna, som inte skulle ha någon plats i det stortyska riket. Hur de systematiskt började utrota de bägge grupperna. Man tror idag att det kan ha varit cirka en och en halv miljon romer som mördades, de flesta i sina byar eller i läger.

Medverkande i programmet: Romani Rose, Dokumentations-und Kulturzentrum Deutscher Sinti und Roma, Anders Wejryd, Ärkebiskop, Thomas Hammarberg, före detta Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Eskil Franck, Forum för levande historia, Hans Ulfvebrand, Domprost i Stockholms domkyrkoförsamling, Poeten Bengt O Björklund.

Musik med Witt Michaj, Jany Schella, Jacob Silberstein, Anne Kalmering Josephson med Christer Langborn samt den romska kören Amé sam rom.

Minneshögtiden avslutas traditionsenligt med kaffe och dopp.

Utställningen ”Den okända Förintelsen” kommer att visas mellan den 20 och 28 januari i S:t Jacobs kyrka.

Tid: 27 januari 2014 kl. 18.30
Plats: S:t Jacobs kyrka vid Kungsträdgården i Stockholm.

Hämta affisch här

Fred Taikon
É Romani Glinda
http://www.romaniglinda.se
Phone: +4687794031

Categories: Manifestationer Tags:
Comments are closed.
adobe software for non profits. Autodesk AutoCAD 2012 buy .adobe free photo shop software 20 photo preview software for apple. Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium buy .apple software update download adobe illustrator softwaresurplus. Microsoft Office Professional Plus 2010 [64 Bit] buy .macromedia's flash software downloads adobe art software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended [MAC] buy .apple mouse software adobe publication software. Adobe Photoshop Lightroom 3 for Mac buy .hero ahead software apple newton software. Nuance PaperPort Professional 14 buy .class flash macromedia software new software available from apple. Microsoft Windows 7 Professional [64 Bit] buy .oem software adobe creative suite adobe in design cs software. Microsoft Windows 7 Ultimate [64 Bit] buy .license for adobe software buy used adobe software. Adobe Creative Suite 5.5 Design Premium buy .budget software for apple adobe photoshop elements resolution software. Adobe Acrobat X Pro buy .macromedia website design software touchpad software two finger scrolling apple. Adobe Dreamweaver CS5.5 buy .child protection software apple adobe software writer. Microsoft Windows 7 Home Premium [64 Bit] buy .adobe acrobat free software adobe publications software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended buy .apple software synth gm avid editing software upgrade. Nero Burning ROM 10 buy .access database mac apple software acrobat adobe software editors. Adobe Captivate CS5.5 buy .free adobe pdf software