Home > Allmänt > Sveriges förhållande till Förintelsen belyses i föreläsningsserie

Sveriges förhållande till Förintelsen belyses i föreläsningsserie

January 31st, 2009 Leave a comment Go to comments

Uppsala universitet

“Granne med Förintelsen” är rubriken på en föreläsningsserie som startar vid Uppsala universitet tisdagen den 3 februari. Under sammanlagt sex föreläsningar belyses det svenska förhållandet till de judiska flyktingarna, agerandet under folkmordet och även begreppet Förintelsen ur olika infallsvinklar, till stor del utifrån ny forskning.

Ända sedan frågan om det neutrala Sveriges eventuella del i skulden för Förintelsen aktualiserades i mitten av 1990-talet har intresset för folkmordet mitt i Europa vuxit bland såväl forskare som politiker och allmänhet. Föreläsningsserien presenterar delar av de resultat som forskningen gett under senare år, och som både fördjupar och differentierar tidigare uppfattningar. Största delen av föredragshållarna är knutna till Programmet för studier kring Förintelsen och folkmord vid Uppsala universitet

Den första föreläsningen i serien hålls den 3 februari av idéhistorikern Stéphane Bruchfeld, som tillsammans med historikern Paul A. Levine skrivit boken “…om detta må ni berätta…”. I sitt föredrag tar Bruchfeld upp begreppet Förintelsen som ett historiografiskt problem.

Till vårens övriga föreläsare hör bland andra FD Karin Kvist Geverts, som nyligen disputerade på en avhandling om svensk flyktingpolitik och de judiska flyktingarna. Den 24 februari presenterar hon resultaten av sin forskning och drar paralleller till dagens flyktingpolitik under titeln “Fader Byråkratius rädsla för antisemitism”. Den 17 mars redogör FD Paul A. Levine för sin studie av Raoul Wallenberg i Budapest, ett både omstritt och mytomspunnet ämne som han under våren också ger ut en bok om. Senare i vår behandlas Hugo Valentin och tysk-judiska flyktingar i Sverige. Serien avslutas den 12 maj med en föreläsning av psykologen Hédi Fried, som kom till Sverige från Auschwitz och Bergen-Belsen 1945, och senare hjälpte andra överlevande.

Föreläsningsserien arrangeras av Centrum för multietnisk forskning och Programmet för studier kring Förintelsen och folkmord. Ordförande för serien är professor emeritus Helmut Müssener. Föreläsningarna är öppna för allmänheten och inträdet är fritt.

Tid och plats för den första föreläsningen: tisdagen den 3 februari klockan 18.15-19.45 i Hugo Valentinrummet (ENG 4-1020) på Centrum för multietnisk forskning/Programmet för studier kring Förintelsen, Thunbergsvägen 3 D, plan 1.

Fullständigt program: se www.multietn.uu.se eller www.hgs.uu.se

För mer information, kontakta Tania Langerova på Programmet för studier kring Förintelsen och folkmord, 018-471 63 91, e-post: tania.langerova@hgs.uu.se

Categories: Allmänt Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.
adobe software for non profits. Autodesk AutoCAD 2012 buy .adobe free photo shop software 20 photo preview software for apple. Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium buy .apple software update download adobe illustrator softwaresurplus. Microsoft Office Professional Plus 2010 [64 Bit] buy .macromedia's flash software downloads adobe art software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended [MAC] buy .apple mouse software adobe publication software. Adobe Photoshop Lightroom 3 for Mac buy .hero ahead software apple newton software. Nuance PaperPort Professional 14 buy .class flash macromedia software new software available from apple. Microsoft Windows 7 Professional [64 Bit] buy .oem software adobe creative suite adobe in design cs software. Microsoft Windows 7 Ultimate [64 Bit] buy .license for adobe software buy used adobe software. Adobe Creative Suite 5.5 Design Premium buy .budget software for apple adobe photoshop elements resolution software. Adobe Acrobat X Pro buy .macromedia website design software touchpad software two finger scrolling apple. Adobe Dreamweaver CS5.5 buy .child protection software apple adobe software writer. Microsoft Windows 7 Home Premium [64 Bit] buy .adobe acrobat free software adobe publications software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended buy .apple software synth gm avid editing software upgrade. Nero Burning ROM 10 buy .access database mac apple software acrobat adobe software editors. Adobe Captivate CS5.5 buy .free adobe pdf software