Home > kultur > Vi är romer – utställning i Stockholm

Vi är romer – utställning i Stockholm

August 14th, 2014

450F81DF-B78D-43AF-983E-226E6C9E8990

Om 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik, och framtidshopp.

Hjärtligt välkomna på öppet hus och invigning av utställningen torsdagen 21 augusti kl. 16.00 – 19.00. Musik och tal av bl.a. Erik Ullenhag och romska företrädare. Vi bjuder på enklare förtäring.

Utställningen är framtagen i ett nära samarbete mellan romer, Göteborgs stadsmuseum och Forum för levande historia.

På torsdag 21 augusti öppnar utställningen ”Vi är romer – möt människorna bakom myten” i Forum för levande historias lokaler i Stockholm. En utställning där besökarna får ta del av enskilda romers vardag och historia kantade av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik och framtidshopp.

Den romska historien innehåller förtryck och förföljelse. Regeringens nyligen presenterade vitbok om övergrepp och kränkningar av romer och resande visar hur dessa grupper systematiskt tvångssteriliserats, kartlagts och registrerats, förvägrats bostad, barnbidrag, socialförsäkringar, rösträtt och skolgång. För att inte tala om den stängda arbetsmarknaden.

Antiziganism och diskriminering är en verklighet för romer än idag.

Utställningen ”Vi är romer” bygger på intervjuer, foton och filmer gjorda med eller av romer och har tidigare visats på Göteborgs stadsmuseum. Bilden som presenteras är romers. Utställningen är framtagen i ett nära samarbete mellan romer, Göteborgs stadsmuseum, Forum för levande historia och externa konsulter. En romsk delaktighet har funnits med i alla processer.

Varje vecka genomför vi 10 workshopar för skolor från årskurs 7 t.o.m. gymnasiet under ledning av våra pedagoger med kunskap i romsk kultur, språk och traditioner. Det personliga mötet mellan elever och pedagoger är centralt och öppnar för möjligheten att lära sig mer om både romers historia och vardag. Genom dialog och övningar kring fördomar och stereotypa föreställningar hoppas vi kunna väcka nya tankar och perspektiv.

En stor skillnad från tidigare utställningar är att vi denna gång även anordnar fortbildningar för vuxna grupper, som t.ex. myndigheter, skolledare, organisationer och företag. Anledningen är att vill öka majoritetssamhällets kunskaper om romer. Dessa utbildningstillfällen är behovsstyrda och innehållet kan skilja från grupp till grupp.

Utställningen ”Vi är romer” visas till sommaren 2015. Därefter planeras en fortsatt turné i Sverige.

För mer information se resurslänkarna eller kontakta pressekreterare Johan Perwe på 070-259 38 19 alternativt johan.perwe@levandehistoria.se.

Besöksadress:
Stora Nygatan 10-12, Gamla stan, Stockholm
Postadress: Box 2123, 103 13 Sthlm

Kontakt:
Telefon vxl: 08-723 87 50
Fax: 08-723 87 59
info@levandehistoria.se

Categories: kultur Tags:
Comments are closed.
adobe software for non profits. Autodesk AutoCAD 2012 buy .adobe free photo shop software 20 photo preview software for apple. Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium buy .apple software update download adobe illustrator softwaresurplus. Microsoft Office Professional Plus 2010 [64 Bit] buy .macromedia's flash software downloads adobe art software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended [MAC] buy .apple mouse software adobe publication software. Adobe Photoshop Lightroom 3 for Mac buy .hero ahead software apple newton software. Nuance PaperPort Professional 14 buy .class flash macromedia software new software available from apple. Microsoft Windows 7 Professional [64 Bit] buy .oem software adobe creative suite adobe in design cs software. Microsoft Windows 7 Ultimate [64 Bit] buy .license for adobe software buy used adobe software. Adobe Creative Suite 5.5 Design Premium buy .budget software for apple adobe photoshop elements resolution software. Adobe Acrobat X Pro buy .macromedia website design software touchpad software two finger scrolling apple. Adobe Dreamweaver CS5.5 buy .child protection software apple adobe software writer. Microsoft Windows 7 Home Premium [64 Bit] buy .adobe acrobat free software adobe publications software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended buy .apple software synth gm avid editing software upgrade. Nero Burning ROM 10 buy .access database mac apple software acrobat adobe software editors. Adobe Captivate CS5.5 buy .free adobe pdf software