Home > kultur > 18-19/10 Båtflyktingar då och nu

18-19/10 Båtflyktingar då och nu

October 12th, 2014

Båtflyktingar då och nu
den 18 oktober – den 19 oktober
den 18 oktober kl. 13:00 till den 19 oktober kl. 18:00
Allégården, Södra Allégatan 4, Göteborg

Hösten 1944 når flykten från Baltikum sin kulmen när tiotusentals ester, letter och litauer flyr sina hemländer över Östersjön, packade som sardiner i överfulla fiskebåtar, av fruktan för den återvändande sovjetmakten.

2014 utspelar sig samma drama på Medelhavet som på Östersjön för 70 år sedan. Tiotusentals syrier riskerar livet på osäkra vatten med samma mål i sikte som sina föregångare: ö v e r l e v n a d.

Vad tar du med dig om du tvingas fly? Vilka är flyktens föremål och vad kan de berätta? Ta del av berättelser om flykt från igår och idag genom bilder, text och samtal.

Välkommen till två dagar om flykt och flyktingskap då och nu.

Allégården, Södra Allégatan 4
18-19 oktober kl. 13-18

18 OKTOBER

13.00 | Portarna öppnas
13.15 | Musik av Göteborgs lettiska koklegrupp
Kokle på lettiska, kannel på estniska, kankles på litauiska… Kärt barn har många namn och i Sverige säger vi kantele. Lyssna på instrumentet som förenar östersjöfolken musikaliskt!
13.30 | Invigningstal av Valter Mutt, utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet med rötter i Estland.
13.45 | Presentation av utställningarna

FLYKTENS FÖREMÅL
Vilka är flyktens föremål och vad kan de berätta? Filip Laurits presenterar en utställning av föremål medtagna av estniska båtflyktingar 1944 och av syriska båtflyktingar idag.

HEMLAND LETTLAND – ELLER INTE
Konstnärerna Lina Ikse och Emmeli Malmqvist presenterar sin fotoutställning som tidigare visats på bl.a. Göteborgs stadsbibliotek. Ta del av berättelser om letter i exil genom en serie konstnärliga fotoporträtt.

14.15 | Sång av Göteborgs estniska kör
Både Estland och Lettland är kända för sin körsång och senast i somras samlades över tusen estniska körer från hela världen för att sjunga tillsammans i Tallinn. Få ett smakprov på hur det kan låta!
15.00 | Filmvisning: “Sista båten från Jurkalne”
Dokumentär av de prisbelönta journalisterna Hans Villius och Olle Häger om den svenska underrättelsetjänstens verksamhet i Lettland under andra världskriget och deras evakuering av lettiska flyktingar till Sverige. (Längd 56 min)
18.00 | Portarna stängs.

19 OKTOBER
13.00 | Portarna öppnas.
14.00 | Filmvisning: “Med livet som insats”
En film av Marie Jansons om hennes farfar Peteris Jansons som transporterade flyktingar från Lettland till Gotland under andra världskriget med risk för sitt eget liv. (Längd 49 min)
16.30 | Seminarium FLYKTEN ÖVER HAVET 1944 OCH 2014
Samma drama som utspelade sig på Östersjön 1944, upprepas idag på Medelhavet. Vi kan följa dagens flyktingars öden i media, men flykten från Baltikum, den första stora flyktingvågen till Sverige, lär man sig mycket lite om. Om någonsin, kanske det är nu när så många flyktingar återigen söker sig till Sverige, som den historiska flykten från Baltikum bör uppmärksammas. Vad för lärdomar kan vi dra av den och den tidens svenska flyktingmottagande? Stämmer bilden att de baltiska flyktingarna mottogs med öppna armar, och varför behandlas dagens asylsökande nästan som brottslingar?
Medverkande: Hain Rebas, estnisk-svensk historiker, Juris Kronbergs, lettisk-svensk diktare, m.fl.
Moderator: Estlands hederskonsul i Göteborg Lars-E Boreström.
18.00 | Portarna stängs

Categories: kultur Tags:
Comments are closed.
adobe software for non profits. Autodesk AutoCAD 2012 buy .adobe free photo shop software 20 photo preview software for apple. Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium buy .apple software update download adobe illustrator softwaresurplus. Microsoft Office Professional Plus 2010 [64 Bit] buy .macromedia's flash software downloads adobe art software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended [MAC] buy .apple mouse software adobe publication software. Adobe Photoshop Lightroom 3 for Mac buy .hero ahead software apple newton software. Nuance PaperPort Professional 14 buy .class flash macromedia software new software available from apple. Microsoft Windows 7 Professional [64 Bit] buy .oem software adobe creative suite adobe in design cs software. Microsoft Windows 7 Ultimate [64 Bit] buy .license for adobe software buy used adobe software. Adobe Creative Suite 5.5 Design Premium buy .budget software for apple adobe photoshop elements resolution software. Adobe Acrobat X Pro buy .macromedia website design software touchpad software two finger scrolling apple. Adobe Dreamweaver CS5.5 buy .child protection software apple adobe software writer. Microsoft Windows 7 Home Premium [64 Bit] buy .adobe acrobat free software adobe publications software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended buy .apple software synth gm avid editing software upgrade. Nero Burning ROM 10 buy .access database mac apple software acrobat adobe software editors. Adobe Captivate CS5.5 buy .free adobe pdf software