Home > Allmänt, Manifestationer > 20/11 Krigsbarnens dag

20/11 Krigsbarnens dag

October 29th, 2014

Riksförbundet Finska krigsbarn/Projektgrupp Krigsbarnens dag

Välkommen till en dag för krigens barn!

Den 20 november 2014 firar vi för andra gången Krigsbarnens dag i Sverige!

Riksförbundet Finska krigsbarn, RFK har tagit initiativet till denna dag för att lyfta fram barnens situation i krigsdrabbade länder och regioner. Med tanke på de konflikter som rasar just nu i bland annat Syrien, Irak och Södra Sudan är problemen högaktuella. Allt fler barn utsätts för krigets fasor.

På Finlands ambassad får vi bland annat lyssna till barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson, som under många år har engagerat sig för barnens bästa och skrivit och forskat om barn som drabbats av krig. Vad händer med dessa barn? Vad kan vi vuxna göra för att hjälpa?

Lars H Gustafsson har ett långt förflutet inom Rädda Barnen, där han varit arbetande styrelseledamot på heltid. Han har varit Rädda Barnens representant i förhandlingarna om FN:s barnkonvention i Genève och styrelseledamot i Svenska UNICEF-kommittén. Idag sitter han i Barnombudsmannens expertråd.

Vid mötet kommer också dagens flyktingbarn till tals. Sinikka Ortmark Stymne, projektledare för RFK:s Krigsbarnens dag och krigsbarn från Finland, leder ett samtal med dem som flytt från Kurdistan och Afghanistan. Vilka gemensamma erfarenheter har de som flydde undan ett krig för 70 år sedan och de barn som flyr undan dagens krig? Vad skiljer dem åt? Hur kan vi hjälpa krigens barn i dag och ge dem trygghet?

Programmet inleds i Finska kyrkan, Slottsbacken 1, kl 10.00.
Det fortsätter på Finlands ambassad, Gärdesgatan 11, Stockholm, kl 14.00.
Anmälan till Pia Lundström, Finlands ambassad: Pia.Lundstrom@formin.fi
Mycket välkommen till en dag med krigens barn i centrum!

Riksförbundet Finska Krigsbarn/Projektgrupp för Krigsbarnens dag:
Riksordförande Irja Olsson: irja.olsson.gle@telia.com, projektledare Sinikka Ortmark Stymne: sinikka.stymne@bredband.se, Hilkka Mälarstedt: kurt@malarstedt, Sven-Olof Larsson:
s-olarsson@telia.com och Vieno Mårtensson: vienomartensson@hotmail.com

Bakgrund:
Krigsbarnens dag infaller samma datum, den 20 november, som FN:s generalförsamling antog konventionen om barnens rättigheter 1989.

Krigsbarnens dag är en naturlig utveckling för Riksförbundet Finska krigsbarn (RFK) och dess arbete för sina medlemmar. För över 70 år sedan sändes närmare 80 000 finska krigsbarn till Sverige, Norge och Danmark. De fick möjlighet till ett tryggare liv, men separationen från familjerna och krigsupplevelserna lämnade också svårläkta sår.

Categories: Allmänt, Manifestationer Tags:
Comments are closed.
adobe software for non profits. Autodesk AutoCAD 2012 buy .adobe free photo shop software 20 photo preview software for apple. Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium buy .apple software update download adobe illustrator softwaresurplus. Microsoft Office Professional Plus 2010 [64 Bit] buy .macromedia's flash software downloads adobe art software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended [MAC] buy .apple mouse software adobe publication software. Adobe Photoshop Lightroom 3 for Mac buy .hero ahead software apple newton software. Nuance PaperPort Professional 14 buy .class flash macromedia software new software available from apple. Microsoft Windows 7 Professional [64 Bit] buy .oem software adobe creative suite adobe in design cs software. Microsoft Windows 7 Ultimate [64 Bit] buy .license for adobe software buy used adobe software. Adobe Creative Suite 5.5 Design Premium buy .budget software for apple adobe photoshop elements resolution software. Adobe Acrobat X Pro buy .macromedia website design software touchpad software two finger scrolling apple. Adobe Dreamweaver CS5.5 buy .child protection software apple adobe software writer. Microsoft Windows 7 Home Premium [64 Bit] buy .adobe acrobat free software adobe publications software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended buy .apple software synth gm avid editing software upgrade. Nero Burning ROM 10 buy .access database mac apple software acrobat adobe software editors. Adobe Captivate CS5.5 buy .free adobe pdf software