Home > Allmänt > 28/2 “Tanten med väskan”

28/2 “Tanten med väskan”

February 26th, 2015

P4 Dokumentär – Tanten med väskan

På lördag sänder P4 Dokumentär berättelsen om kvinnan som svingar sin handväska mot en demonstrerande skinnskalle i Växjö 1985 och som blivit en symbol för motstånd.

Konstnären Susanna Arwins förslag till bronsstaty av den omtalade bilden av Danuta Danielsson, ”tanten med väskan”. Foto: Daniel Ekerot.

– Hon ville inte prata om bilden eller händelsen på torget. Det var locket på och hon tyckte inte om den. Jag tror att hon reagerade som kvinna. Bilden är inte smickrande. Den framställer henne som en gammal kärring, och det tyckte hon inte att hon var, säger en nära anhörig om Danutas egen reaktion av bilden av henne med handväskan.

Bilden av tanten med väskan har spritts över hela världen. Hennes namn är Danuta Danielsson. Hon var bara 38 år när bilden togs, och ville helst glömma bort den. I P4 Dokumentären ”Tanten med väskan” berättas historien om kvinnan bakom handväskan, en ofrivillig hjältinna mytologiserad i sin hemstad. Programmet handlar också om den första stora konfrontationen mellan nynazister och antirasister på 80-talet, Nordiska rikspartiets demonstration i Växjö den 13 april 1985.

En P4 Dokumentär av Ola Hemström, Sven Börjesson och Petra Ekelöf.

Sändningstid:
Lördag 28 februari kl. 23.07 i P4 samt i efterhand och direktsänt på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Categories: Allmänt Tags:
Comments are closed.
adobe software for non profits. Autodesk AutoCAD 2012 buy .adobe free photo shop software 20 photo preview software for apple. Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium buy .apple software update download adobe illustrator softwaresurplus. Microsoft Office Professional Plus 2010 [64 Bit] buy .macromedia's flash software downloads adobe art software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended [MAC] buy .apple mouse software adobe publication software. Adobe Photoshop Lightroom 3 for Mac buy .hero ahead software apple newton software. Nuance PaperPort Professional 14 buy .class flash macromedia software new software available from apple. Microsoft Windows 7 Professional [64 Bit] buy .oem software adobe creative suite adobe in design cs software. Microsoft Windows 7 Ultimate [64 Bit] buy .license for adobe software buy used adobe software. Adobe Creative Suite 5.5 Design Premium buy .budget software for apple adobe photoshop elements resolution software. Adobe Acrobat X Pro buy .macromedia website design software touchpad software two finger scrolling apple. Adobe Dreamweaver CS5.5 buy .child protection software apple adobe software writer. Microsoft Windows 7 Home Premium [64 Bit] buy .adobe acrobat free software adobe publications software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended buy .apple software synth gm avid editing software upgrade. Nero Burning ROM 10 buy .access database mac apple software acrobat adobe software editors. Adobe Captivate CS5.5 buy .free adobe pdf software