Home > Allmänt, kultur > 1/10 Det levda baklänges

1/10 Det levda baklänges

September 6th, 2016

Asylsökandes verklighet genom Virtual Reality-glasögon i Det levda baklänges.

Marwan Arkawi flydde från Syrien och lever nu i Sverige. I Osynliga teaterns Det levda baklänges får publiken en unik inblick i hans resa och möte med Migrationsverket genom VR-glasögon och hörlurar. Medverkar gör Marwan Arkawi själv. Premiär på Dramaten den 1 oktober.

– Jag har alltid velat bli hörd, jag vill att alla ska veta vem jag är och vad jag kan göra. Jag är inte bara en flykting i mängden. Var och en av oss har möjlighet att förändra världen. Jag har intervjuats av flera TV-kanaler, men ingen har velat lyssna på mig – för dem har jag varit bara ännu en flykting. Efter mitt första möte med Osynliga Teatern började vi spela in och jag började berätta min historia, och jag började minnas saker som jag trodde att jag hade glömt. Jag talade i många timmar den dagen, jag tog ingen paus. Efter det fortsatte vi med inspelningarna. Jag är väldigt uppspelt inför att möta publiken och berätta min historia. Jag är trött på att bara ses som en flykting. Jag vill att folk ska lära känna mig och inse att vi alla är individer med olika berättelser. Att vi inte är så olika er, säger Marwan Arkawi.

2015 sökte 162 877 människor asyl i Sverige, människor som i dag inte vet om de kommer att få stanna eller inte. I Det levda baklänges, ett samarbete mellan Dramaten& och Osynliga Teatern använder sig Osynliga Teatern av Virtual Reality-glasögon, 3D-ljud och ett personligt möte för att försöka göra det svårbegripliga verkligt begripligt. på Dramaten. Det blir ett modernt drama i två akter: i den första får publiken se världen genom Marwans ögon, i den andra möter publiken Marwan.

– Vi hoppas kunna ge publiken en inblick bortom nyhetsbevakningen, vad en människa står inför när den tvingas lämna sitt hem och vad det innebär på ett personligt plan att fly till Sverige. Det är dags att sluta prata om flyktingar utan istället börja prata med dem. Låta personer som själva tvingats fly berätta sin historia. När en gränspolis tittar på ett pass vem ser man då? Bilden säger ingenting om livet, om kärlek, om saknad och om mod. På teatern har vi möjlighet att ge plats för personen bakom bilden, säger Osynliga teaterns Tomas Rajnai och Jens Nielsen.

Det levda baklänges handlar om asylens olika rum och om den personliga berättelsen som publiken får uppleva genom den som söker asyl. Föreställningen baseras på intervjuer och vittnesmål från män och kvinnor som sökt uppehållstillstånd i Sverige, jurister som arbetar med fallen, tolkar som översätter och handläggare på migrationsverket. Det är ett dokumentärt teaterkollage där publiken med hjälp av VR-glasögon och fysiska möten upplever föreställningen tillsammans med den vars liv skildras.

Med Det levda baklänges vill Osynliga Teatern belysa den svenska migrationspolitiken och vad den innebär på ett personligt plan. Historien gestaltas inte kronologiskt utan så som den efterfrågas av intervjuaren på Migrationsverket, i olika riktningar, på ett sätt den inte levts eller tänkts.

Osynliga Teatern består av Tomas Rajnai och Jens Nielsen. De har tidigare satt upp I shall not be entirely forgotten på Dramaten. Med Det levda baklänges kombinerar Osynliga Teatern interaktiv dokumentärteater med filmiska element.

Föreställningen kommer under 2017 att turnera till Sort/Hvid i Köpenhamn och till The Reykjavík City Theatre i Reykjavik.

Premiär den 1 oktober klockan 19, Hansasalen, Dramaten, Stockholm
Tiderna under oktober, och köp av biljetter

Categories: Allmänt, kultur Tags:
Comments are closed.
adobe software for non profits. Autodesk AutoCAD 2012 buy .adobe free photo shop software 20 photo preview software for apple. Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium buy .apple software update download adobe illustrator softwaresurplus. Microsoft Office Professional Plus 2010 [64 Bit] buy .macromedia's flash software downloads adobe art software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended [MAC] buy .apple mouse software adobe publication software. Adobe Photoshop Lightroom 3 for Mac buy .hero ahead software apple newton software. Nuance PaperPort Professional 14 buy .class flash macromedia software new software available from apple. Microsoft Windows 7 Professional [64 Bit] buy .oem software adobe creative suite adobe in design cs software. Microsoft Windows 7 Ultimate [64 Bit] buy .license for adobe software buy used adobe software. Adobe Creative Suite 5.5 Design Premium buy .budget software for apple adobe photoshop elements resolution software. Adobe Acrobat X Pro buy .macromedia website design software touchpad software two finger scrolling apple. Adobe Dreamweaver CS5.5 buy .child protection software apple adobe software writer. Microsoft Windows 7 Home Premium [64 Bit] buy .adobe acrobat free software adobe publications software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended buy .apple software synth gm avid editing software upgrade. Nero Burning ROM 10 buy .access database mac apple software acrobat adobe software editors. Adobe Captivate CS5.5 buy .free adobe pdf software