Home > Konferenser > 10/5 Nationella konferensen “EU-medborgare i Sverige”

10/5 Nationella konferensen “EU-medborgare i Sverige”

May 5th, 2017

Ny webbplats ska tydliggöra rättsläget om EU-medborgare i Sverige

Länsstyrelsen Stockholm bjuder den 10 maj in till en nationell konferens om EU/EES-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige. Under dagen lanseras också en ny webbplats, som ger vägledning och samlad information till dem som kommer i kontakt med målgruppen i sitt yrkesliv.

Under senare år har medborgare från EU i allt större utsträckning kommit tillfälligt till Sverige för att försörja sig. En del tigger, andra plockar bär eller söker inkomst på andra sätt. Rättsläget för de EU/EES-medborgare som stannar här i mer än tre månader och saknar uppehållsrätt har varit otydligt, vilket gör att lagar och regler tolkas olika bland myndigheter, kommuner och landsting. Därmed kan personer som saknar uppehållsrätt få olika förutsättningar i kontakt med dessa aktörer.

Länsstyrelsen i Stockholms län har det nationella regeringsuppdraget 2016-2017 att samordna arbetet som rör EU/EES-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige och som saknar uppehållsrätt. Den nya webbplatsen eumedborgareisverige.se är en del i arbetet. Sidan går att besöka från och med den 10 maj.

– Vid besök och i samtal med myndigheter och kommuner efterfrågas tydliga och nationella riktlinjer. Med webbplatsen vill vi kunna ge vägledning för att stärka rättssäkerheten i landet och samtidigt skapa en bättre arbetsmiljö för dem som arbetar med frågorna, säger Claes Ling-Vannerus, nationell samordnare för arbetet med EU/EES-medborgare.

Webbplatsen, som främst riktar sig åt myndigheter, kommuner och landsting, bidrar till samverkan som är en förutsättning för att möjliggöra en mer ändamålsenlig och likformig tillämpning av rättsläget. Syftet med webbplatsen är även att bland annat ge samhällets aktörer en gemensam plattform som tydliggör statliga myndigheters tolkningar och mandat kring frågor som avser EU/EES-medborgare som vistas i Sverige.

Nationella konferensen “EU-medborgare i Sverige”

Konferensen riktar sig främst till yrkesverksamma inom myndigheter, kommuner och landsting. Landshövding Chris Heister, nationella samordnaren för arbetet med EU/EES-medborgare Claes Ling-Vannerus, Sveriges ambassadörer i Rumänien och Bulgarien med flera kommer att medverka under dagen.

Media är välkommen att närvara under konferensen. Det kommer finnas tillfälle att intervjua Claes Ling-Vannerus klockan 9.00. Intervju med andra talare efterfrågas i anmälan och planeras in separat.

Tid:10 maj, klockan 9.30-16.00
Plats: Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98
Anmälan: maria.sand@lansstyrelsen.se

För mer information, kontakta:
Maria Sand, kommunikatör: tfn: 010-223 14 16

Mer information om dagen kan du läsa här
Länsstyrelsen i Stockholm

Categories: Konferenser Tags:
Comments are closed.
adobe software for non profits. Autodesk AutoCAD 2012 buy .adobe free photo shop software 20 photo preview software for apple. Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium buy .apple software update download adobe illustrator softwaresurplus. Microsoft Office Professional Plus 2010 [64 Bit] buy .macromedia's flash software downloads adobe art software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended [MAC] buy .apple mouse software adobe publication software. Adobe Photoshop Lightroom 3 for Mac buy .hero ahead software apple newton software. Nuance PaperPort Professional 14 buy .class flash macromedia software new software available from apple. Microsoft Windows 7 Professional [64 Bit] buy .oem software adobe creative suite adobe in design cs software. Microsoft Windows 7 Ultimate [64 Bit] buy .license for adobe software buy used adobe software. Adobe Creative Suite 5.5 Design Premium buy .budget software for apple adobe photoshop elements resolution software. Adobe Acrobat X Pro buy .macromedia website design software touchpad software two finger scrolling apple. Adobe Dreamweaver CS5.5 buy .child protection software apple adobe software writer. Microsoft Windows 7 Home Premium [64 Bit] buy .adobe acrobat free software adobe publications software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended buy .apple software synth gm avid editing software upgrade. Nero Burning ROM 10 buy .access database mac apple software acrobat adobe software editors. Adobe Captivate CS5.5 buy .free adobe pdf software