Home > kultur > 21/9 Angereds bokmässa

21/9 Angereds bokmässa

September 12th, 2019

Angereds bokmässa 2019

Angereds bokmässa är tillbaka! Den nya arenan för skrivande personer, både i Angered och andra förorter, och dessutom med inbjudna gäster. Premiären ägde rum 2018 och syftet var – och är – att skapa en ny scen belägen på en spännande plats utanför stadskärnan. Och framför allt att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden!

Medverkande

Program

OM ANGEREDS BOKMÄSSA
Premiären för Angereds bokmässa, som ägde rum på Kulturhuset Blå Stället i september 2018, kan bara betraktas som en succé ur alla aspekter. En stor publik hittade hit, en blandning av vana och nya mässbesökare från Angered och hela Göteborg. Relevanta och högaktuella teman på seminarierna, spännande författarläsningar där publiken fick möta både kända och okända författare med fantastiska berättelser, förlag och organisationer på plats, workshops, sex olika scener och över 40 bokbord.
Här fanns även publika dragplåster som författaren och journalisten Alexandra Pascalidou som även höll i panelsamtal.
Det allmänna omdömet – både från besökare, medverkande och press – var att Angereds bokmässa stod för något helt nytt och annorlunda: en arena där fokus verkligen låg på litteraturen och poesin och där publiken gavs chansen att komma nära sina favoritförfattare – och upptäcka nya – i en vänlig, lugn, varm, myllrande och syrerik litteraturatmosfär. Angereds bokmässa 2018 visade vilken kraft, generositet, organisationsförmåga och dolda litteraturskatter som finns i förorten.
Eftersom mässan blev en succé och då vi ville förvalta det stora engagemanget och gensvaret från alla inblandade – besökare, medverkande och samarbetspartners – kände vi att initiativet att skapa en ny litteraturscen i Göteborg måste få en fortsättning. Därför tar vi nu – med stor entusiasm – Angereds bokmässa vidare till en andra upplaga!

BAKGRUND OCH SYFTE
Göteborgs Nya Litteraturscen – Angereds bokmässa – är en arena för skrivande personer, etablerade och oetablerade, både i Angered och i andra förorter i Göteborg. Syftet är att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden.
Initiativet till Angereds bokmässa kom från de lokala författarna José Romero och Yarko Rhea Salazar. De såg att det fanns ett behov av en litterär arena utanför stadskärnan med fokus på författare från förorten och från minoriteter, a såväl som invandrade. Idén uppstod helt enkelt för att inspirera och ge röst åt fler skrivande personer och för att ge författare och litteraturaktörer möjlighet att mötas och att nå en ny publik.
Angereds bokmässa vill spegla samhällets och litteraturens mångfald och rikta ljuset mot hur representationen ser ut i Litteratur-Sverige idag. Med fri entré hoppas vi nå både gamla och nya besökare som annars kanske inte har möjlighet att gå.

INNEHÅLL
Angereds bokmässa kommer att innehålla flera scener, författarframträdanden, läsningar, panelsamtal och bokbord med författare, förlag och organisationer. Förutom anmälda medverkande kommer vi även att ha specialinbjudna gäster. Nya programinslag kan tillkomma under arbetets gång.

TID OCH PLATS
Tid: lördag 21 september 2019. Kl 12-18.
Plats: Kulturhuset Blå Stället, Angereds Torg 13, Angered C.
Spårvagn 4, 8, 9 till Angered C.

KONTAKT
Anni-Frid Frisk
Projektledare Angereds bokmässa, Kulturhuset Blå Stället
E-post: annifrid.frisk@angered.goteborg.se, bokmassa@angered.goteborg.se
Tel: 072-514 36 69
José H. Romero
Författare & poet / Folkets Hus Hammarkullen
E-post: wara19@hotmail.com
Tel: 070-859 23 88

Initiativet till Angereds bokmässa kommer från lokala författare och genomförs av Kulturhuset Blå Stället, Folkets Hus Hammarkullen, Blå Ställets Vänner och biblioteken i Angered med stöd av Angereds Närsjukhus, Kulturrådet, Kultur i Väst och ABF Göteborg. Ungdomsscenen arrangeras i samarbete med Rädda Barnen. Scenprogrammet i Studion arrangeras i samarbete med Folkhögskolan i Angered.
Arrangemanget är politiskt obundet och alla som står för alla människors lika värde är välkomna att delta.
Programmet är en del av Göteborgs Stads 400-årsjubileum och 2019 års tema Kunskap och Upplysning.

Categories: kultur Tags:
Comments are closed.