Home > Allmänt > Flykten från Estland 1943-44

Flykten från Estland 1943-44

January 13th, 2010 Leave a comment Go to comments

Visas 6 september – 31 januari 2010

För 65 år sedan, i slutet av andra världskriget, kom det omkring 30 000 flyktingar till Sverige från Estland. Händelsen är en viktig del av svensk nutidshistoria. Invandringen från Estland är också en del i vår regionala historia.

Bakgrund
1944 ockuperade Sovjetunionen de baltiska staterna för andra gången. Rädslan för sovjetkommunismen skapade en massflykt från Estland. Deportationer, arresteringar, svält och umbäranden präglade det dagliga livet.  Många bestämde sig hastigt för att lämnade hus och hem.

Flyktvägarna till Sverige blev naturligtvis olika. Från Estlands norra och nordvästra kust gick flyktingbåtarna mot Finland, Roslagen och Stockholm. Från Estlands västra delar gick flyktingströmmen mot Gotland.

Sverige drev ett högt politiskt spel för att bistå flyktingarna.  De svenska myndigheterna och lokalbefolkningen sattes också på svåra prov när flyktingskarorna skulle tas om hand och försörjas.

I överlastade skutor eller i små fiskebåtar, ofta nattetid och i hög sjö,  fick estländarna fly över Östersjön. Riskfyllda och dramatiska var färderna för att nå Sverige. Under några hektiska veckor i månadsskiftet september-oktober 1944 kom det 8000 flyktingar till Roslagskusten.

Den stora flyktingströmmen till Öregrund, Östhammar och Norrtälje skapade problem då tusentals människor skulle tas omhand och förses med mat och husrum. Frivilliginsatserna från lottor, rödakors-personal och lokalbefolkningen var enorma. Många samlingslokaler och frikyrkobyggnader runt om i länet blev tillfälliga flyktingförläggningar bland annat i Östhammar, Gimo, Hargshamn, Vendel, Storvreta, och Enköping.

Utställningen invigdes söndag 6 september kl 14 av förre talmannen Birgitta Dahl och redaktör Enn Kokk.

Utställningen i Upplandsmuséet, S:t Eriks torg 10, Uppsala

Categories: Allmänt Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.
adobe software for non profits. Autodesk AutoCAD 2012 buy .adobe free photo shop software 20 photo preview software for apple. Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium buy .apple software update download adobe illustrator softwaresurplus. Microsoft Office Professional Plus 2010 [64 Bit] buy .macromedia's flash software downloads adobe art software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended [MAC] buy .apple mouse software adobe publication software. Adobe Photoshop Lightroom 3 for Mac buy .hero ahead software apple newton software. Nuance PaperPort Professional 14 buy .class flash macromedia software new software available from apple. Microsoft Windows 7 Professional [64 Bit] buy .oem software adobe creative suite adobe in design cs software. Microsoft Windows 7 Ultimate [64 Bit] buy .license for adobe software buy used adobe software. Adobe Creative Suite 5.5 Design Premium buy .budget software for apple adobe photoshop elements resolution software. Adobe Acrobat X Pro buy .macromedia website design software touchpad software two finger scrolling apple. Adobe Dreamweaver CS5.5 buy .child protection software apple adobe software writer. Microsoft Windows 7 Home Premium [64 Bit] buy .adobe acrobat free software adobe publications software. Adobe Photoshop CS5.1 Extended buy .apple software synth gm avid editing software upgrade. Nero Burning ROM 10 buy .access database mac apple software acrobat adobe software editors. Adobe Captivate CS5.5 buy .free adobe pdf software