Hem > Svenska > Offentligt uttalande med anledning av det rasistiska angreppet mot Francisco Contreras

Offentligt uttalande med anledning av det rasistiska angreppet mot Francisco Contreras

september 6th, 2010

Francisco Contreras’ kampanjkommitté De sociala organisationer och enskilda personer som undertecknar det här uttalandet, fördömer starkt angreppet som begicks lördagen den 28 augusti i Jakobsbergs Centrum mot Francisco Contreras, kandidat till riksdagen för Vänsterpartiet, och medlemmar ur hans kampanjkommitté.

När vår kandidat talade till allmänheten på torget vid Jakobsbergs Centrum, attackerades av rasister som försökte tysta ned och stoppa honom. Attacken riktades också mot musikgruppen Wayra och dans gruppen Viva la Cueca. Angriparna använde sig av rasistiska förolämpningar och glåpord riktade mot invandrare: ”Bort med latinamerikanerna, bort med svartskallarna, vi vill inte ha Er musik, vi vill inte ha Er.”

Rasisterna övergick från dessa verbala attacker till fysisk aggression, då de på ett desperat sätt angrep vår kandidat och slog flera medlemmar av kampanjkommittén (inklusive kvinnor och barn) och musikgrupperna. För att få stopp på attackerna var vakter som patrullerade platsen tvungna att ingripa, och polis tillkallades men kom fram först efter det att händelserna inträffat. Vår kandidat Francisco Contreras lämnade en polisanmälan i vilken våldshandlingarna som han utsattes för framgick, vidare lämnades en rapport över det inträffade till tidningen Aftonbladet. I skrivande stund har vi inte fått svar från dessa instanser.

Vi vill understryka att de inträffade är resultatet av extremhögerns chockerande tillväxt i det svenska samhället, som kan leda till att de tar sig in i riksdagen. Sverigedemokraterna har redan invalda ledamöter och kandiderar i flera kommuner i Storstockholm. Genom det här uttalandet vill vi föra talan för de tusentals människor som vi inte känner, men som har drabbats av den här typen av aggressioner utan att anmäla dem pga. rädsla. Vi får inte låta tystnaden göra oss delaktiga i dessa avskyvärda handlingar.Det får inte bli så att högern i Sverige undergräver människornas grundläggande rättigheter genom att legitimera en diskriminerande och rasistisk stat, samtidigt som vi strävar efter demokrati globalt. Låt oss reflektera över denna situation, vi får inte tillåta att händelser som kännetecknas av intolerans och rasism fortsätter att drabba latinamerikaner och övriga invandrare i Sverige. Det är absolut nödvändigt att avslöja hur högern och extremhögern bryter mot de grundläggande mänskliga rättigheterna och vår modell för samexistens, genom att sprida ett rasistiskt budskap i reklam som riktar sig till det svenska samhället, och försöka kriminalisera invandrare, genom att stigmatisera dem som brottslingar och syndabockar för den ekonomiska krisen i landet. Vi uppmanar latinamerikaner och invandrare bosatta i Sverige att mobilisera oss gemensamt för att stoppa rasismen och intoleransen.

Det är dags att stoppa extremhögern, NEJ TILL RASISM! Tre veckor före valet har vi fortfarande tid att förhindra att extremhögern, Sverigedemokraterna, kommer in i riksdagen. Var och en av våra röster är av avgörande betydelse i detta val. Den 19 september bör vi tillsammans rösta mot rasism och diskriminering. De får inte utnyttja oss för att vinna röster! Det är därför som vi, sociala organisationer och enskilda personer, undertecknar det här uttalandet och avvisar alla former av kränkning av mänskliga rättigheter, rasism och intolerans.

Categories: Svenska Taggar:
Kommentarer är avstängda.