Home > asyl > 26/10 Kaliber: Personer som utvisas drogas mot sin vilja

26/10 Kaliber: Personer som utvisas drogas mot sin vilja

October 24th, 2014

Kaliber: Personer som utvisas drogas mot sin vilja

Utvisningar från Sverige ska genomföras på ett humant och värdigt sätt. Men så är det inte alltid. Kaliber avslöjar att personer som utvisats har drogats ombord på planen – mot sin vilja. Allt för att resan ska gå så smidigt som möjligt. Det handlar om tvångsinjiceringar som har skett utan att ansvariga på berörda myndigheter känt till det.

När svenska myndigheter utvisar människor med tvång har de långtgående befogenheter. De får lyfta in en person i planet, de får belägga med handfängsel, fotfängsel och midjebälte, de får sätta på personerna så kallad spotthuva. De får, om så krävs, använda våld för att få en person att lämna Sverige. Men man får inte droga personer mot deras vilja, enligt svensk lag. Kalibers fortsatta granskning av svenska utvisningsresor visar att det har skett.

Kalibers reportrar Sofia Boo och Markus Alfredsson har gjort granskningen.

– De här injiceringarna var något som inte ens Kriminalvårdens medicinska rådgivare kände till, säger Sofia Boo.
– Samtidigt bollar de inblandade runt ansvaret mellan sig, säger Markus Alfredsson.

Sändningstid:
Söndag 26 oktober kl. 12.00 i P1. Lyssna även i efterhand på http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=1316 eller i appen Sveriges Radio Play.

Kaliber är Sveriges Radios program för undersökande journalistik. Vi avslöjar och granskar samhällsfenomen i tiden, i enskilda reportage eller i en serie program.
Sveriges Radio

Categories: asyl Tags:
Comments are closed.