Hem > Svenska > HÄR ÄR VINNARNA AV UNGT KURAGE 2019

HÄR ÄR VINNARNA AV UNGT KURAGE 2019

juni 10th, 2019

HÄR ÄR VINNARNA AV UNGT KURAGE 2019

Varje år delar Raoul Wallenberg Academy ut utmärkelsen Ungt Kurage till unga personer i åldern 13 till 20 som gjort skillnad i sin vardag. Vi vill uppmärksamma unga som med små resurser gjort medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang.

HÄR ÄR ÅRETS PRISTAGARE

Merlissa Sakr, 19 år, från Trollhättan åkte buss mot Vänersborg när en man som inte kunde tala svenska klev ombord. Mannen blev utsatt för rasistiska kommentarer av busschauffören. Merlissa visade civilkurage och sa ifrån när ingen annan gjorde det.

Muhammad J. Muhammadi, 19 år, från Vansbro har delat med sig av sina egna smärtsamma upplevelser från sin uppväxt i böckerna ”Ska vi dansa” och ”Jag står inte ut men jag slutar aldrig att kämpa”.

Matilda Karlsson Hjorth, 16 år, från Gnesta har på eget initiativ dragit igång Gnesta Pride. Matilda står upp för alla människors lika värde.

Leon Cadei, 15 år, från Västerås står upp mot rasismen inom, framför allt, hockeyns värld. Leon är själv mörkhyad och har vid ett flertal tillfällen fått höra rasistiska kommentarer och uttalanden på isen. Efter det senaste uttalandet bestämde Leon sig för att göra något åt saken och har polisanmält händelsen.

Stella Watkins och Tor Fåhraeus, 20 år, från Danderyd och Hägersten, räddade en man som föll genom isen i Stocksund. Stella och Tor larmade och visade oerhörd sinnesnärvaro och kunskaper i livräddning vilket räddade ett liv.

Årets vinnare har utsetts av en jury bestående av: Beata Kull, grundare av Lärargalan, Bilan Osman, utbildare och skribent på Expo, Jiloan Hamid, fotbollsspelare, Omid Mahmoudi, verksamhetsledare för Ensamkommandes Förbund, Oscar Zia, artist och radioprofil, Peter Svensson, grundare av Huskurage och Wendy Francis, utbildare och skribent. De har gått igenom förslag som skickats in från allmänheten och skolor.
Vinnarna får ta emot priset på en ceremoni på Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet, den 27:e augusti, på Fotografiska i Stockholm. De får utöver utmärkelsen göra en gemensam resa i Raoul Wallenbergs fotspår.

Categories: Svenska Taggar:
Kommentarer är avstängda.